V poslední době už o medu tolik neslýcháme, jako bychom zapomněli na jeho nejen sladkou chuť, ale také léčivou sílu, když nám maminky v dětství vařily čaj s citrónem a medem, dobře věděly proč, med však nemá léčivé účinky jen při nachlazení, má jich mnohem víc, dá se říci, že med je přírodní všelék.Jak se vlastně med získává? U nás jsou známé dva druhy medu – med luční a med lesní, med lesní není tolik využívaný, spíš si kupujeme med luční. V první řadě, pokud chceme od medu očekávat také léčivé účinky, ne ho používat jen jako sladidlo, je nutné kupovat ho přímo od včelaře, ne v obchodě.Med luční– jeho hlavní přísadou je nektar z rostlin, ten spolu s pylem sbírají včely a přinášejí ho do úlu, následně do něj přidávají svoje vlastní enzymy, a potom ho ukládají do plástů. Je to vlastně jejich zásoba na zimu.Med lesní – to je med z medovice, kterou vytváří hmyz (např. mšice) ze sladkých šťáv rostlin. Tyto šťávy bohaté na cukry přeměňují ve svém zažívacím ústrojí a nevyužité množství vylučují ve formě sladkého lepkavého roztoku na listy a jehličí. Včely medovici také sbírají a přetvářejí jí právě na lesní med.Včelař nejdřív musí odebrat z úlů plásty a následně zpracovat med, samozřejmě za dodržení daných hygienických pravidel, potom už se může dostat k nám.A v čem je nám med tolik prospěšný?– pomáhá při nespavosti (doporučuje se vypít večer teplé mléko s medem), nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu– je účinný jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemocech, operativních zákrocích či při jiném výrazném vypětí organismu– urychluje léčení žaludečních vředů, zlepšuje trávení– působí jako prevence některých druhů rakoviny (např. rakoviny tlustého střeva)– často je nazýván také afrodiziakem– detoxikuje tělo, pomáhá například při kocovině– léčí záněty žlučníku a regeneruje naše játra– upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce– regeneruje také pokožku celého těla, popraskané rty, léčí drobné popáleniny, proleženiny apod.– také se mu říká přírodní „antibiotikum“, protože má velkou schopnost ničit bakterie.