Dům a byt

Tajemný svět orchidejí


Orchideje– tyto překrásné květiny, již dávno nepatří mezi vzácnosti, jako tomu bylo v minulosti. Jejich krásy si může užít úplně každý, kdo je má rád a ozdobit si jimi svůj dům či byt dle libosti. Druhů je nepřeberné množství, stačí si vybrat z bohaté nabídky.

Mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou orchidej patří již po dlouhou dobu PHALAENOPSIS. Její druhy jsou šlechtěné pro pěstování v bytových podmínkách a nejsou nikterak náročné. Mohou mít méně světla a nevadí jim ani sušší vzduch v bytě. Jejich bohaté květy potěší opravdu každého. Kvetou velmi pravidelně, ba téměř nepřetržitě, ale kvetením se velmi často úplně vyčerpají a po několika letech uhynou.

·         Výborně se jim daří na světlých místech, jako jsou okenní parapety, ne však na přímém slunci.

·         Ideální teplota vzduchu je okolo 25°C

·         Zálivku provádíme jednou týdně namočením celého květináče do vody nebo vydatnou zálivkou. Vodu pak necháme důkladně okapat

·         Hnojíme současně se zálivkou, kromě zimních měsíců.

·         Po odkvetení stvoly zastřihneme, teprve až jsou zcela suché.

·         Přesazujeme na jaře, pokud rostlina nekvete

·         Mrtvé a přebytečné kořeny při přesazování odstraníme. Sadíme do speciálního substrátu pro orchideje s dostatkem kůry.
 
Svá obydlí si můžete ozdobit i dalšími druhy těchto překrásných rostlin, nejsou však již tak odolné a jejich pěstování a údržba je složitější.
DENDROBIUM, kvete pouze při poklesu pokojové teploty a vzdušné vlhkosti. Pokud je v místnosti příliš teplo a rostlina je podrobena vydatné zálivce, pak velmi rychle chřadne.

S druhem orchideje zvané CYMBIDIUM se můžete nejčastěji setkat v podobě řezaných květů. Nemají rády teplé místnosti a jejich krásou se můžete dlouho kochat například na chladnějších verandách, chodbách či v ložnici, kde bývá nižší teplota. I tento druh má rád světlá místa, avšak přímé slunce nesnáší.

Krása těchto květin je vskutku okouzlující a každý si najde svůj oblíbený druh, kterým si dokonale zpříjemní domácí atmosféru. Není nad okenní parapet plný rozkvetlých orchidejí. Nejen vám, ale i kolemjdoucím se bude tajit dech.

You may also like...