Vlašské ořechy jsou nedoceněnou superpotravinou

Dopřát si je denně? Proč ne

Řada lidí vnímá vlašské ořechy jako potravinový doplněk, který se v našem jídelníčku objevuje výjimečně, a není důvod tuto zvyklost měnit. Ořechy se přece přidávají do cukrářských výrobků, jsou součástí vánočního cukroví, ale jíst je samotné? A právě v tom spočívá úskalí správného vnímání těchto plodů, přispěla k tomu i propaganda čerstvého ovoce a zeleniny, která jsou zapotřebí kvůli vitamínu C a posílení imunity, zatímco ořechy byly odsunuty do pozadí. http://www.gjszlin.cz/ivt/esf/dreamweaver/moznosti-tvorby-pozadi-www-stranky.php Ovšem ořechy obsahují jiné látky, které bychom organismu měli dodávat rovněž pravidelně, a to nejlépe každý den. Imunitu totiž neposiluje jen vitamín C.vlašské ořechy ve skořápce

Ideální poměr zdravých tuků

Optimální poměr nenasycených mastných kyselin je tím důvodem, proč jich sníst denně alespoň 15 – 20 gramů, tedy přibližně 3 – 6 ořechů. Bylo by mylné se domnívat, že tuk je obecně zdraví škodlivý a měli bychom jej omezit, tuk je přirozenou součástí potravy, rozpouští se v něm některé vitamíny a bez jeho podpory by metabolismus brzy zkolaboval. Důležité je však vědět, jaký tuk konzumovat, a právě vlašáky nám jej nabízí doslova naservírovaný tak, jako žádné jiné ořechy a olejnatá semena. Hrstí vlašáků denně pokryjeme potřebu zdravých tuků, navíc rostou v našem klimatickém pásmu, jsme na ně zvyklí a nebývají tak rozšířeným alergenem, jako například podzemnice olejná (arašídy).dozrávající vlašské ořechy na stromě
Můžeme je jíst samostatně nebo v oříškových směsích, dobře se kombinují právě se zmiňovanými arašídy, chutnají v jogurtech s kukuřičnými lupínky, v obilných kaších, mohou doplnit pudinky, zmrzlinové poháry a ovocné koktejly. Můžete je mít u sebe pro případ, že by vás někde na cestách v přírodě nebo v zaměstnání přepadl „vlčí hlad“ – rozhodně lepší volba, než čokoláda, sušenky či oplatky. A vlašské ořechy cena? Není to žádný exotický plod, takže neočekávejte astronomickou sumu. Cena plně odpovídá superpotravině, která se konzumuje na jednu porci pouze v omezeném množství.